donderdag 14 februari 2013

Een week vol avontuur!


Hey België!

Weeral bijna een week voorbij en zoveel te vertellen! Waar zal ik beginnen? Misschien bij het begin!

Surinaams schoolbord
Vrijdag had ik mijn eerste schooldag! Spannend! Ik had een afspraak met de directeur om hem uit te leggen wat ik kwam doen. Toen ik vertelde dat ik filosofie kwam geven stond hij er wel voor open... Maar ze konden het helemaal niet plaatsen in de onderwijscontext en ze begrepen ook niet echt wat het juist was. Hoe vaak ik het ook probeerde uit te leggen, een plaats in klas kon het niet direct krijgen. Het schoolgebeuren verloopt hier ook heel chaotisch en de lessen verlopen hier zooo traag! Op een hele lesdag hebben de leerlingen 2 werkblaadjes met wiskunde-oefeningen gemaakt en 1 dictee van 10 zinnen. In de klassen van ongeveer 40 leerlingen zijn er dan weer wel 2 tot 3 leerkrachten. Maar 1 van hen werkt af en toe terwijl de rest vooral ligt te slapen (letterlijk dan). Toch klagen ze dat ze een druk schema hebben en niet zeker weten of filosofie wel een plaats kan krijgen in hun klas.
Problemen dus, hoe zou ik dan filosofie kunnen introduceren in het Surinaamse onderwijs. In samenspraak met VVOB heb ik deze week aan een document gewerkt om uit te leggen wat filosofie met kinderen juist inhoud en hoe het gegeven kan worden in de klas. Dit hebben we dan verspreid naar verschillende schoolbesturen. De respons hierop was zeer positief . Nu ga ik waarschijnlijk filosofieles mogen geven in 5 verschillende Surinaamse scholen (1 internationale privéschool,  2 openbare MINOV scholen, 1 RKBO school en 1 EBGS school).
Dit was super nieuws: zo kon ik mijn lessen toepassen op de verschillende scholen.



Galibi!
Dit weekend had ik ook mijn eerste uitstap. We zijn op 2daagse naar Galibi, het schildpaddeneiland, geweest!

Reuzezeeschildpad
Dag 1: We zouden vertrekken om 6u ’s morgens. Iedereen stond mooi op tijd klaar buiten …onze bus. Naar Surinaamse tijd was hij MAAR 2 uur te laat. Dan een rit van 3 uur op hobbelige wegen naar een klein vissersdorpje waar onze boot zou moeten hebben klaargestaan. Niet dus. Na nog enkele uren wachten was onze boot eindelijk daar.






In tussentijd hebben we dan maar het plaatselijk marktje verkend. Daar hebben we enkele Surinaamse tovermiddeltjes ontdekt: Zoals magische witte klei die uw baarmoeder zou zuiveren (gewoon zand als je het mij vraagt) en paars sap waar vrouwen dik van worden (indien interesse neem ik wel wat voor je mee J ). Het was wel lekkerder als de klei.
Met de boot zijn we dan even naar Europa gevaren: Frans Guyana. Terug met euro’s betalen, auto’s die rechts rijden en stoppen aan een voetpad, … Maar door de vele vertragingen was het daar natuurlijk helemaal verlaten en was er niet veel te zien (buiten een verlaten gevangenkamp uit de oorlog). Dan maar eindelijk met de boot naar Galibi! Een rit die weer 3u zou duren. MAAR!!! En nu komt het…
4 u hebben we op die kleine vissersboot gezeten want het was stormweer op zee. De bewoners van het eiland hadden het zelf nog nooit zo erg gezien. Hoge golven (constant over je heen), bijna kapseizen, Iphone stuk (ookal zat hij ‘veilig’ weg), brandende zon (zonnecrème spoelde gewoon weg), bibberen van de kou ondanks de zon, … Wanneer zou die plezierreis waarvoor we betaald hadden eindelijk beginnen?
Pingpongeitjes
Gestrande Plofvis! Niet op trappen want dan ontploft die!
’s Avonds dus! Onder een prachtige sterrenhemel zijn we op zoek gegaan naar reuze zeeschildpadden. Na niet lang zoeken hadden we al onze eerste schildpad. Wat een groot en prachtig beest. De bevalling die wel enkele uren duurde was een mooi spektakel. 140 Eitjes ( waar er wel maar 2 of 3 van zullen overleven) is ook niet niets. De eitjes lijken net op pingpongballetjes.  Dit doen ze 3 keer per seizoen. En tijdens de bevalling moest de schildpad wenen.
Dag 2: Opgestaan met een prachtige zonsopgang. Een Rustig boottochtje naar een prachtig eiland met prachtige natuur en fascinerende dieren. Verder hebben we nog de MINIzoo van Galibi bezocht. De helft van de dieren waren ontsnapt of liepen los rond. Maar de foto’s van die dag geven het best een juist beeld van deze toffe dag.


Mijn twee vriendjes! :D
Kameleon die deed alsof hij dood was.
Gevaarlijke aapjes.












Meer foto's kan je zeker nog vinden op facebook!


Het laatste wat ik toch echt nog wel moet vertellen! Vandaag 14 februari hebben we met een helikopter de stad van bovenaf gezien. Heel leuk om te doen.




Veel warme groetjes uit Suriname en een Happy Valentine :D


donderdag 7 februari 2013

Welcome to Paradise

Hey iedereen!


Het werd tijd dat ik jullie nog eens op de hoogte breng van wat ik allemaal al heb meegemaakt. 


Eerst en vooral is mijn vlucht met de boeing 747 heel vlot verlopen. Geen vertraging, toffe service en heel veel lekker eten. Rond 7 uur kwamen we aan en dan was het nog een dik uurtje rijden richting Prinsessestraat. Een drukke, beetje gekke rit. Het was wel wennen want ze rijden hier links en soms rechts of soms in het midden. Bij aankomst in ons huisje werden we goed ontvangen. We kregen Bakabana's (Heerlijk!! Banaan in een laagje bloem gefrituurd: recept vind je hier) en verse kokosnoot! Ik zit met toffe medestudenten in een van de huisjes van Lucien, onze huisbaas. Hij doet echt alles voor ons. Het is hier ook een heuse dierentuin. De ingang wordt bewaakt door reuzePiranha's. Verder hebben we nog een pratende papegaai en een super schattig aapje. (Foto's volgen nog.) Maar niet alle dieren zijn hier rozegeur en maneschijn. De muggen blijken een echte pest te zijn. Dikke beten blijken een welkomscadeau voor alle studenten van bij ons te zijn. Dat nemen we er maar bij zeker.
Bij de Chinezen (de kleine winkeltjes hier) verkopen ze trouwens allemaal wondermiddeltjes dus komt goed :)


Dag 2: Direct vroeg opstaan want om 8u moesten we al op kantoor zijn. Direct met de fiets in de warmte! Waarom niet! Na een half uurtje fietsen kwamen we aan het kantoor van VVOB aan. Daar kreeg ik weer een hartelijk ontvangst en een rondleiding met alles erop en eraan. Zelfs de kleinste details van hoe de bibliotheek (waar ik ondertussen ook lid van ben geworden) werkt, werd uit de doeken gedaan. Zelfs de omgeving checken stond op het programma. Op kantoor werd ik aan iedereen persoonlijk voorgesteld en iedereen heette me van harte welkom. Op mijn eigen bureau lag zelfs een toffe prent klaar.

Daar heb ik ook Liliane ontmoet. Zij is mijn stagebegeleidster. Met haar heb ik dan verder mijn opdracht geconcretiseerd. Ik ga een volledig trainingspakket samenstellen over hoe je kan filoseferen met kinderen. Liliane en de andere medewerkers waren hier heel enthousiast over. Maar het blijkt toch een hele uitdaging te zijn. In Suriname is er over dit onderwerp namelijk nog niets te vinden. Ik ga ook normaal gezien 2 dagen in de week lesgeven en mijn lessen uittesten in een lokale school. Maar dit bleek ook niet zo makkelijk te zijn aangezien ze niet goed wisten waaronder ze 'filosofie' konden plaatsen. 

Verder is het eten hier super lekker en het weer prachtig! Lekker heet met af en toe en deugddoend windje. Ook al prachtige vogels gezien en mooie natuur. De straten zijn best wel een beetje gevaarlijk om op te fietsen. Maar tot hiertoe steeds zonder problemen aangekomen. Vandaag (dag 3) zijn we ook al gaan zwemmen in de ZIN en hebben we lekker liggen zonnen met een cocktail aan het water.


Alvast bedankt om te lezen en tot gauw!

WAKA BUN!




maandag 4 februari 2013

Welkom allemaal!

Hey Iedereen!

Welkom op mijn blog. Nog 24 uur en ik vertrek vanuit schiphol Amsterdam op mijn avontuur naar Suriname!
Spannend hè! Nog even een valies inpakken voor 4 maanden en ik ben er helemaal klaar voor. 

Ja hoor voor 4 MAANDEN! Jullie lezen het goed. 4 Maanden zal ik in Suriname stage lopen bij VVOB. VVOB?! Wat is dat?


VVOB is de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand. In opdracht van de Vlaamse en Belgische overheid draagt zij bij aan de kwaliteitsverbetering van het onderwijs in ontwikkelingslanden.
 VVOB werkt op dit moment in de volgende tien landen: Cambodja, DR Congo, Ecuador, Kenia, Rwanda, Suriname, Vietnam, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. VVOB werkt samen met de overheden en onderwijsspelers van deze landen.
 In Vlaanderen heeft VVOB het programma Scholenbanden, waarbij Vlaamse scholen en scholen in ontwikkelingslanden aan elkaar gekoppeld worden. 


Voila, een hele boterham. Willen jullie nog meer weten over VVOB dan kunnen jullie altijd op de links, die op de zijkant van mijn blog staan, klikken. 


Goed, ik doe dus stage bij VVOB. Daar is het mijn taak om trainingspakketten voor leerkrachten te ontwikkelen rond verschillende thema's zoals filoseren met kinderen. Deze pakketten mag ik dan ook uittesten bij kinderen van de lagere school in een plaatselijk schooltje. Maar wat mijn taak juist inhoudt en hoe het allemaal zal verlopen, weet ik nog niet en zal ik hopelijk, eens ik daar ben, snel ontdekken. 

Maar waar is nu juist daar?
Ik verblijf in een tof huisje in de hoofdstad met nog andere studenten.


Mijn adres

Prinsessestraat 31, Paramaribo, Suriname.

Briefjes mogen altijd en met plezier zelfs :D

KlikOpMij.


Alvast bedankt voor het volgen van mijn blog. Ik ga mijn best doen om vaak hier een stukje van mijn verhaal te posten. Hopelijk tot gauw!